Post Scriptum Dent

Produkty stomatologiczne i protetyczne

 

Analizując właściwości ksylitolu można odnieść wrażenie, że właściwie to powinien być używany wszędzie tam gdzie mógłby być używany. Pomijając sytuacje, że zwględy ekonomiczne decydują o braku zainteresowania produktem, w wielu przypadkach chyba go jednak nie znamy.  

A on:

w organizmie dając odczyn zasadowy ma działanie bakteriobójcze, stabilizuje równowagę zasadowo-kwasową 

dla porównania cukier:  

daje odczyn kwasowy w organizmie, dokarmia bakterie i komórki rakowe, zakłóca

równowagę hormonalną 

ksylitol:

hamuje rozwój grzybicy i drożdżaków

a cukier:

sprzyja rozwojowi grzybów i drożdżaków w organizmie (grzybice, kandydoza, itp.)

ksylitol:

ma Indeks Glikemiczny czternastokrotnie niższy niż cukier (im niższy IG tym niższy poziom cukru we krwi po jedzeniu)

i cukier:

może spowodować hipoglikemię i nadwagę prowadzące do cukrzycy i otyłości

ksylitol:

ułatwia mineralizację np. (przyswajanie wapnia przez kości)

cukier:

“wypłukuje” z organizmu sole mineralne i witaminy (zabierając wapń z kości przyczynia się do osteoporozy)

ksylitol:

przeciwdziała próchnicy, wzmacnia szkliwo, chroni dziąsła

i wiemy, że cukier:

powoduje próchnicę zębów i zapalenie ozębnej, parodontozę

ksylitol:

wzmacnia układ immunologiczny

no a cukier:

jest czynnikiem powodującym niewydolność układu immunologicznego

(i autoimmunologicznego)

ksylitol:

o prawie połowę mniej kaloryczny niż cukier powoduje zarazem zmniejszenie

łaknienia na słodycze

oraz

ma własności opóźniające proces starzenia, również skuteczny przy zatwardzeniach

cukier

związek chemiczny trudny do strawienia, działa jak uzależniający narkotyk, podając “puste kalorie” powoduje nadwagę

jak i: 

przyspiesza proces starzenia

ksylitol:

zalecany jest w diecie diabetyków, u osób z zakłóconą tolerancją glukozy,

insulinoodpornością

oraz:

wskazany jest przy: “suchości w ustach”, "zajadach w kącikach ust”, infekcjach górnych dróg oddechowych, nieżytach nosa i gardła

jak i:

stosowany przy zapaleniu ucha środkowego, zapobiegawczo przeciw bakteryjnemu zapaleniu płuc i oskrzeli przy mukowiscydozie,

nadkwasocie, likwiduje niemiły zapach z ust

cukier:

sprzyja rozwojowi wielu chorób (np. istnieje jednoznaczny związek między spożyciem cukru, a chorobami serca, krążenia, zawałami serca)

ksylitol:

goi i naprawia

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

s

ds