Post Scriptum Dent

Produkty stomatologiczne i protetyczne

Porównanie właściwości sacharozy i ksylitolu

 

CUKIER (Sacharoza)  

 KSYLITOL

  • daje odczyn kwasowy w organizmie, dokarmiabakterie i komórki rakowe, zakłóca równowagę hormonalną, sprzyja rozwojowi grzybów i drożdżaków w organizmie (grzybice, kandydoza, itp.)
  • w organizmie dając odczyn zasadowy ma działanie  bakteriobójcze, stabilizuje równowagę zasadowo-kwasową - hamuje rozwój grzybicy i drożdżaków
  • może spowodować hipoglikemię i nadwagę prowadzące do cukrzycy i otyłości
  • ma Indeks Glikemiczny czternastokrotnie niższy niż cukier (im niższy IG tym niższy poziom cukru we krwi po jedzeniu)
  •  “wypłukuje” z organizmu sole mineralne i witaminy (zabierając wapń przyczynia się do osteoporozy)
  • ułatwia mineralizację np. (przyswajanie wapnia przez kości)
  • powoduje próchnicę zębów i zapalenie ozębnej, paradentozę
  • przeciwdziała próchnicy, wzmacnia szkliwo, chroni dziąsła
  • jest czynnikiem powodującym niewydolność układu immunologicznego (i autoimmunologicznego)
  •  wzmacnia układ immunologiczny
  •  związek chemiczny trudny do strawienia, działa jak  uzależniający narkotyk, podając “puste kalorie” powoduje nadwagę
  •  o prawie połowę mniej kaloryczny niż cukier powoduje zarazem zmniejszenie łaknienia na słodycze
  •  przyspiesza proces starzenia
  • ma własności opóźniające proces starzenia, również skuteczny przy zatwardzeniach
  •  sprzyja rozwojowi wielu chorób (np. istnieje jednoznaczny związek między spożyciem  cukru, a chorobami serca, krążenia, zawałami serca)
  •  zalecany jest w diecie diabetyków, u osób z zakłóconą tolerancją glukozy, insulinoopornością
  • wskazany jest przy: “suchości w ustach”, “zajadach w kącikach ust”, infekcjach górnych dróg oddechowych, nieżytach nosa i gardła
  • stosowany przy zapaleniu ucha środkowego,  zapobiegawczo przeciw bakteryjnemu zapaleniu płuc i oskrzeli przy mukowiscydozie, nadkwasocie
  • likwiduje niemiły zapach z ust
  • goi i naprawia